Σταθερός σύνδεσμος φελλού...

User Rating:  / 2
PoorBest 

Eggleziko_Statheros_Syndesmos001

Κείμενο - φωτογραφίες: Γιάννης Γιατράκος

Σταθερός σύνδεσμος φελλού...

Μερικές φορές οι αρματωσιές μας στο ψάρεμα με την εγγλέζικη τεχνική απαιτούν ο φελλός να είναι σταθερός πάνω στην μάνα. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι να τοποθετήσουμε το φελλό ανάμεσα από σχιστά μολυβάκια. Το μειονέκτημα της σύνδεσης αυτής είναι ότι κατά την διάρκεια ενός πολύωρου ψαρέματος τα μολυβάκια μετακινούνται, με αποτέλεσμα να απαιτείται η αλλαγή ή η αντικατάσταση τους. Η μετακίνηση αυτή γίνεται γιατί τα μολυβάκια δέχονται πίεση κατά την ρίψη του φελλού στην θάλασσα...

              
Eggleziko_Statheros_Syndesmos002
Τη λύση στο πρόβλημα αυτό έρχεται να δώσει ένα αξεσουάρ της εταιρίας Stonfo, η οποία κατασκευάζει εξειδικευμένα προϊόντα για όλες τις τεχνικές ψαρέματος. Ονομάζεται "σταθερός σύνδεσμος φελλού" και αποτελείται από ένα ανοξείδωτο σύρμα σε σχήμα "Ω" και δυο πλαστικά σωληνάκια. Τοποθετείται στην αρματωσιά μας ως εξής :
  • Πριν ενώσουμε την μάνα με το παράμαλλό μας περνάμε σε αυτήν τα δυο πλαστικά σωληνάκια.
  • Μεταφέρουμε τα δυο σωληνάκια στο σημείο που θέλουμε να σταθεροποιήσουμε το φελλό.
  • Κρατώντας με τα δάχτυλα μας το κάτω σωληνάκι, περνάμε το ένα άκρο του σύρματος μέχρι να σφηνώσει με την πετονιά.
  • Από το ελεύθερο άκρο του σύρματος περνάμε την παραμάνα ή σκέτο το φελλό. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε μεταλλικές παραμάνες με στριφτάρι ώστε να αποφεύγουμε τα μπερδέματα του φελλού με την μάνα.
  • Κατόπιν ασφαλίζουμε με το πάνω σωληνάκι το άλλο ελεύθερο άκρο του σύρματος.
Με αυτόν τον τρόπο έχουμε δημιουργήσει έναν ασφαλή και σταθερό σύνδεσμο της πετονιάς μας με τον φελλό, που δεν πρόκειται να μετακινηθεί καθόλου κατά την διάρκεια του ψαρέματος. Ένα άλλο βασικό πλεονέκτημα είναι ότι, σε αντίθεση με τα σχιστά μολυβάκια, το εξάρτημα αυτό αποτρέπει τα ανεπιθύμητα μπερδέματα του φελλού με τη μάνα. Έτσι έχουμε στην διάθεσή μας ένα βολικό εξάρτημα που μας επιτρέπει να ψαρέψουμε ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις με σταθερή αρματωσιά και εγγλέζικους φελλούς. Αυτό όμως που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι μετά από μερικά ψαρέματα τα σωληνάκια χρειάζονται αντικατάσταση.
Το παραπάνω άρθρο, έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό "Thalassa"

Category: Τεχνικά Εγγλέζικου

customrods logo

 Copyright © 2012 Custom Rods. All Rights Reserved. Designed by CustomRods.