Αρματωσιά εγγλέζικου με ανερμάτιστο φελλό…

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 
Ο σαργός στην εγγλέζικη τεχνική...
Κείμενο - φωτογραφίες: Γιάννης Γιατράκος

Πολλές φορές στην εγγλέζικη τεχνική, όταν δεν χρειάζεται να ρίξουμε σε μεγάλη απόσταση την αρματωσιά μας και υπάρχουν έντονα ρεύματα, δεν υπάρχει και λόγος να χρησιμοποιήσουμε ερματισμένους εγγλέζικους φελλούς. Σ’ αυτή την περίπτωση, επιλέγουμε ανερμάτιστους εγγλέζικους φελλούς, γνωρίζοντας πως με την επιλογή αυτή θα έχουμε περισσότερη ευαισθησία στο τσίμπημα και λόγω του τρόπου στησίματος των μολυβιών, θα έχουμε καλύτερο στήσιμο στην περίπτωση που υπάρχει έντονο ρεύμα.           

Η κατασκευή, βήμα - βήμα
  • Καταρχήν, μοντάρουμε το φελλό στη μάνα της αρματωσιάς μας χωρίς τη χρήση στριφταροπαραμάνας.

  • Τοποθετούμε μπροστά και πίσω από το φελλό τα μολύβια κολλητά, με σύνολο ερματίσματος περίπου 70 με 80 % του συνολικού βάρους που θέλει ο φελλός για να ερματιστεί σωστά.

  • Το υπόλοιπο ερμάτισμα, θα τοποθετηθεί πάνω στο παράμαλλο, σε συστάδες των δύο ή τριών μολυβιών σε ίσες αποστάσεις, χωρίζοντας νοητά το μήκος του παράμαλλου σε τρία ίσα μήκη.

Image

Σταθερή αρματωσιά εγγλέζικου με ανερμάτιστο φελλό...

Πως λειτουργεί
Το "Τ" που προκύπτει από τα μολύβια και το φελλό, είναι αυτό που θα μας δώσει την απόλυτη ευαισθησία στο τσίμπημα, ενώ ταυτόχρονα θα κρατήσει βυθισμένο το κομμάτι της μάνας από το φελλό μέχρι εμάς. Εδώ φυσικά, θα πρέπει να βάλουμε τη μύτη του καλαμιού μας μέσα στο νερό, έτσι ώστε να βοηθήσουμε την πετονιά της μάνας να βυθιστεί και να μην παρασύρεται ιδιαίτερα από τα ρεύματα. Ταυτόχρονα, κρατάμε την επαφή με το φελλό και αντιλαμβανόμαστε και το παραμικρό άγγιγμα ή τσίμπημα στο δόλωμά μας. Η χρήση των συγκεκριμένων φελλών, μας εξυπηρετεί επίσης στο γεγονός ότι μπορούμε, αφαιρώντας μολύβια από το πάνω μέρος του φελλού, να τα τοποθετήσουμε χαμηλά στην αρματωσιά μας ανάλογα με την ένταση του ρεύματος, βοηθώντας έτσι το δόλωμά μας ώστε να βρίσκεται στο βάθος που θέλουμε. Ένας άλλος λόγος χρήσης των συγκεκριμένων φελλών, είναι ότι αν προσπαθήσουμε να τον κοντράρουμε στο ρεύμα, θα διαπιστώσουμε πως ο φελλός δεν βουλιάζει αλλά αντίθετα ανασηκώνεται ελαφρά βοηθώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, να περάσει το δόλωμα μπροστά από το φελλό. Αν χρησιμοποιούσαμε ερματισμένο εγγλέζικο φελλό, θα διαπιστώναμε πως στη φάση του κοντραρίσματος, ο φελλός θα βούλιαζε με αποτέλεσμα τη λάθος οπτική ένδειξη την οποία θα μας μετέφερε η κίνηση αυτή, με ότι αυτό συνεπάγεται κατά την διάρκεια του ψαρέματος, το οποίο τουλάχιστον ισοδυναμεί με λάθος κάρφωμα, τη λάθος στιγμή.

Τους μικρούς σαργούς, πρέπει να τους ξαγκιστρώνουμε με προσοχή και να τους επιστρέφουμε στο φυσικό τους περιβάλλον...

Τέλος, μπορούμε αν θέλουμε και το επιβάλλουν οι συνθήκες (απουσία ρεύματος και αέρα) να μην τοποθετήσουμε καθόλου μολύβια πάνω στο παράμαλλο αλλά όλα δίπλα στο φελλό εκτός από ένα 0,10 του γραμμαρίου, το οποίο θα τοποθετηθεί πάνω στην ένωση μάνας – παράμαλλου και να μην χάσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο καθόλου σε ευαισθησία. Ο μόνος περιορισμός στην περίπτωση αυτή, θα είναι η μικρή απόσταση στην οποία μπορούμε να ψαρέψουμε.

Το παραπάνω άρθρο, έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό "Ψαρεύω"

Χειροποίητα καλάμια ψαρέματος,

επισκευές & ανακατασκευές

με την υπογραφή Yiannis Giatrakos

Get in Touch

Custom Rods

AΣμολένσκυ 3 Ν. Φάληρο

Πειραιάς, Τ.Κ. 18547

T+30 6955 856376