Αρματωσιά εγγλέζικου για συνθήκες με ομοιόμορφο ρεύμα...

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 
Η εγγλέζικη τεχνική, είναι άρτια συνδεδεμένη με το... σαργό!
Κείμενο - φωτογραφίες: Γιάννης Γιατράκος

Στο ψάρεμα με την εγγλέζικη τεχνική θα συναντήσουμε διάφορες συνθήκες ρευμάτων. Η ένταση των ρευμάτων ποικίλει από πολύ ισχυρή έως σχεδόν ανύπαρκτη. Μια μέση κατάσταση που θα  συναντήσουμε, είναι όταν το ρεύμα είναι ομοιόμορφο, δηλαδή όταν έχει σταθερή ροή και η έντασή του είναι μέτρια.
Για να εκμεταλλευτούμε τις παραπάνω συνθήκες, ώστε να παρουσιάσουμε το δόλωμά μας με όσο το δυνατό φυσικότερο τρόπο, χρησιμοποιούμε δύο τύπους αρματωσιάς. Τον πρώτο τύπο αρματωσιάς τον χρησιμοποιούμε για βάθη μέχρι 6 μέτρα περίπου, ενώ τον δεύτερο για μεγαλύτερα από 6 μέτρα.

Ο λόγος που επιλέγουμε δύο διαφορετικούς τύπους αρματωσιάς είναι γιατί στα μεγάλα βάθη το δόλωμά μας πρέπει να φτάσει γρήγορα στο βυθό και ο φελλός να βρεθεί άμεσα σε θέση ψαρέματος, ενώ στην περίπτωση του ψαρέματος σε βάθη μικρότερα των 6 μέτρων έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο τα ρεύματα, αφού το βάθος είναι μικρό.
Στην αρματωσιά που θα κατασκευάσουμε για βάθη μικρότερα των 6 μέτρων με ομοιόμορφο ρεύμα, οι ιδανικοί φελλοί είναι αυτοί που το αναγραφόμενο βάρος ερματίσματος είναι σχετικά μικρό (x+1, x+2, x+3) και στα βάθη μεγαλύτερα των 6 μέτρων επιβάλλεται η χρήση φελλών μεσαίου αναγραφόμενου ερματίσματος (x+3, x+4, x+5).

Image

Σχήμα 1: Αρματωσιά για βάθη μικρότερα των 6m...

Για βάθη μικρότερα των 6 μέτρων
Εφόσον έχουμε περάσει το στόπερ και το φελλό στη μάνα της αρματωσιάς μας, αρχίζουμε την τοποθέτηση των μολυβιών κάτω από το φελλό μέχρι τον κόμπο του παράμαλλου. Τα μολύβια που έχουμε επιλέξει να τοποθετήσουμε είναι όλα κλιμακωτού βάρους και το σύνολό τους αντιστοιχεί στο ερμάτισμα του φελλού. Το μικρότερο τοποθετείται πρώτο κοντά στη θηλιά, το δεύτερο αμέσως μεγαλύτερο ακολουθεί και ούτω καθ’ εξής μέχρι να τα τοποθετήσουμε όλα.
Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι να κρατήσουμε ίσες αποστάσεις μεταξύ τους, ενώ ταυτόχρονα να έχουμε στο μυαλό μας ότι το μήκος απλώματος των μολυβιών να μην υπερβαίνει το 1,5 μέτρο περίπου. Στη συνέχεια, θα συνδέσουμε το παράμαλλο το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά το 1 μέτρο σε μήκος ώστε να αποφύγουμε τα μπερδέματα με το φελλό κατά τη ρίψη. Ένας επιπλέον λόγος που γίνεται αυτό είναι ότι όταν συναντάμε ρεύματα μικραίνουμε το παράμαλλο ώστε το δόλωμά μας να μην σηκώνεται ψηλά αλλά να ψαρεύει κοντά στο βυθό (σχήμα 1)

Image

Σχήμα 2: Αρματωσιά για βάθη μεγαλύτερα των 6m...

Για βάθη μεγαλύτερα των 6 μέτρων
Όταν το βάθος ξεπερνάει τα 6 μέτρα, η αρματωσιά μας δεν φτάνει με ευκολία στο επιθυμητό βάθος που θέλουμε να ψαρέψουμε. Γι’ αυτό το λόγο, αναγκαστικά, προσαρμόζουμε την αρματωσιά μας στις συγκεκριμένες συνθήκες, προσθέτοντας ένα μολύβι σε σχήμα τορπίλης το οποίο θα πρέπει να ζυγίζει 60 με 70% περίπου του συνολικού ερματίσματος του φελλού. Μ’ αυτόν τον τρόπο η αρματωσιά κατεβαίνει γρήγορα στο βυθό και στη συνέχεια στρώνει, ώστε το δόλωμά μας να ψαρεύει με φυσικό τρόπο. Το στήσιμο της αρματωσιάς, είναι ίδιο με την πρώτη περίπτωση (όταν το βάθος είναι μικρότερο από τα 6 μέτρα) με τη μόνη διαφορά ότι προτού αρχίσουμε την τοποθέτηση των μολυβιών, περνάμε στη μάνα της πετονιάς την τορπίλη. Κατά τα άλλα ακολουθούμε την ίδια διαδικασία τοποθετώντας το μικρότερο σε βάρος μολυβάκι πάνω από τη θηλιά και συνεχίζοντας προς τα πάνω με το υπόλοιπο ερμάτισμα.
Επειδή η τορπίλη κινείται ελεύθερα πάνω στη μάνα, με αποτέλεσμα να έρχεται σε επαφή με το σχιστό μολύβι που βρίσκεται κάτω από αυτή, καλό είναι να προσθέσουμε ανάμεσά τους (προτού τοποθετήσουμε τα μολύβια) μια μικρή σιλικονούχα χάντρα για να μην ταλαιπωρείται το σχιστό μολυβάκι. Εάν η τορπίλη μας είναι μεγάλου βάρους, τότε αντί για σιλικονούχα χάντρα επιβάλλεται να φτιάξουμε ένα στόπερ ακριβώς πάνω από το σχιστό μολυβάκι ώστε να μην έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, για να αποφύγουμε την πιθανότητα να ξεσύρει το σχιστό μολυβάκι κατά τη διάρκεια της ρίψης.
Τέλος κάτι που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα κατά την κατασκευή της αρματωσιάς μας είναι να μην περάσουμε ανάποδα την τορπίλη στην πετονιά μας. Ο σωστός τρόπος είναι αυτός που φαίνεται στο σχήμα με το πιο φαρδύ μέρος να "κοιτάει" προς το αγκίστρι (σχήμα 2)

Επίλογος
Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των παραπάνω αρματωσιών θα τα δείτε στην πράξη, όπου και θα αποφασίσετε για τυχόν παραλλαγές που πιστεύετε ότι θα αποδώσουν καλύτερα. Γενικά το ομοιόμορφο ρεύμα είναι μια αρκετά συνηθισμένη κατάσταση στο εγγλέζικο ψάρεμα την οποία συναντάμε αρκετά συχνά.
Θεωρείται σύμμαχός μας, γιατί το δόλωμά μας κινείται συνεχώς, καλύπτοντας μια μεγάλη ακτίνα δράσης και το μόνο που μένει από εμάς είναι να το εκμεταλλευτούμε ανάλογα. Στήνοντας την κατάλληλη αρματωσιά, δεν θα μας προβληματίσει τίποτα άλλο, παρά μόνο το σωστό μαλάγρωμα στο κατάλληλο σημείο.

Το παραπάνω άρθρο, έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό "Ψαρεύω"

Χειροποίητα καλάμια ψαρέματος,

επισκευές & ανακατασκευές

με την υπογραφή Yiannis Giatrakos

Get in Touch

Custom Rods

AΣμολένσκυ 3 Ν. Φάληρο

Πειραιάς, Τ.Κ. 18547

T+30 6955 856376