Η τεχνική του waggler fishing (ψάρεμα με συρόμενου τύπου φελλό) τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, έχει "υποστεί" μια τεράστια εξέλιξη, αλλά ταυτόχρονα έχει παρερμηνευτεί από κάποιους αρθρογράφους και ομάδες στο fb όσο καμία άλλη. Η εξέλιξη λοιπόν αυτή, οφείλεται σε πολλούς λόγους με κυριότερους τους παρακάτω:
Με τη χρήση αυτού του ειδικού τύπου φελλό, έχουμε τη δυνατότητα να ψαρέψουμε σχεδόν σε οποιοδήποτε βάθος θέλουμε χωρίς να προβληματιζόμαστε ιδιαίτερα από τα σκαλώματα. Ταυτόχρονα, μπορούμε να ψαρέψουμε σε διάφορες αποστάσεις από την ακτή και με σύμμαχο τον αέρα, να στείλουμε τα δολώματα μας εκεί ακριβώς που θέλουμε, ενώ την ίδια στιγμή, κάνοντας χρήση μαλάγρας να φέρουμε τα ψάρια της ευρύτερης περιοχής σχεδόν οπουδήποτε το θελήσουμε, ακόμα και μπροστά στα πόδια μας.
Μπορούμε να ψαρέψουμε με πολύ λεπτές ή και χοντρές διαμέτρους πετονιών και να ξεγελάσουμε μεγάλα θηράματα, σε τόπους πολυψαρεμένους εκεί που με άλλες τεχνικές απλά θα "μαθαίναμε" τα δολώματά μας μπάνιο!
Ο ελαφρύς εξοπλισμός, μας επιτρέπει να κινηθούμε με ιδιαίτερη άνεση και ευκολία σε οποιοδήποτε δύσβατο μέρος, εκεί που με άλλες τεχνικές λόγω βάρους εξοπλισμού απλά θα το θεωρούσαμε όνειρο. Ταυτόχρονα, μας δίνεται η ευκαιρία να ψάξουμε τόπους που άλλοτε θα τους προσπερνούσαμε κρίνοντας τους αδιάφορους, ενώ την ίδια στιγμή εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας και αυξάνουμε τις εμπειρίες μας στο έπακρο για πολλές παραμέτρους και συνθήκες, καθώς στην ουσία "αναγκαζόμαστε" να τις μάθουμε όπως είναι τα φεγγάρια, τα ρεύματα, οι παλίρροιες, ο αέρας, η μορφολογία του βυθού κ.ά. Η ιδιαίτερη αυτή τεχνική εκτός του ότι μας επιτρέπει να ψαρέψουμε με οποιεσδήποτε σχεδόν συνθήκες, μας "μαθαίνει" να εκμεταλλευόμαστε τις συνθήκες αυτές και η παρουσία ρεύματος και αέρα, όχι μόνο να μη μας αποτρέπουν από το να εξασκήσουμε την αγαπημένη μας τεχνική, αλλά να ψάχνουμε με πάθος ακριβώς τις συνθήκες αυτές για να ψαρέψουμε.
Όπως λοιπόν γνωρίζουμε οι περισσότεροι, η τεχνική του waggler fishing (εγγλέζικο για μας) έχει τις ρίζες της στα γλυκά νερά και συγκεκριμένα στην Αγγλία. Προσαρμόστηκε όμως από τους Ιταλούς ψαράδες και ταυτόχρονα εξελίχθηκε από τους ίδιους, ιδιαίτερα στη θάλασσα όπου και πήρε τη μορφή με την οποία τη γνωρίζουμε σήμερα. Προς τιμήν όμως της χώρας προέλευσης, της δόθηκε η ονομασία "Inglese" κάνοντας έτσι σαφή αναφορά σ’ αυτήν. Στη χώρα μας λοιπόν, η παρερμηνεία των λεπτών εργαλείων (λεπτές πετονιές, μικροσκοπικά αγκίστρια κλπ.,) αναφέρεται σαν όρος "match fishing" όρος που κατά τη γνώμη μου είναι λάθος.
Ο όρος "match fishing", προέρχεται από την Αγγλία και εννοεί την αγωνιστική διαδικασία ψαρέματος που αντιλαμβάνεται ο κάθε ψαράς και το αποτέλεσμα αυτής. Με λίγα λόγια, ο ψαράς που σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα καταφέρει να πιάσει τα περισσότερα ψάρια με το συνολικό βάρος αυτών να μετράει στο τελικό αποτέλεσμα (π.χ., 10 κιλά ψάρια σε διάρκεια 5 ωρών) και το βάρος τους να είναι μεγαλύτερο από αυτό των υπολοίπων ψαράδων ανεξαρτήτως τεχνικής (γίνεται δλδ., με όλες τις τεχνικές ψαρέματος, Pole fishing, Roubasiene, Float fishing, Feeder, κ.ά., ) λέγεται "match fishing".
Μ΄ αυτό το σκεπτικό, έχουν δημιουργηθεί για όλες τις τεχνικές match, καλάμια τα οποία χρησιμοποιούνται γι’ αυτό το σκοπό. Για παράδειγμα, match waggler (καλάμια για τη χρήση φελλών τύπου waggler) ή estuary match στην περίπτωση του casting σε εκβολές ποταμών, λιμάνια ή κλειστές περιοχές κλπ. Ταυτόχρονα, όσον αφορά την διαδικασία ψαρέματος όπως ανέφερα παραπάνω, υπάρχουν αυτοί που ασχολούνται περιστασιακά με το ψάρεμα και το βλέπουν ως επαφή με τη φύση (pleasure) και αυτοί που έχουν σαν στόχο να συλλάβουν το μεγαλύτερο ψάρι και ονομάζεται specimen (ανάλογα και με το είδος). Οι match anglers, που ασχολούνται με το match fishing, ανήκουν σε οργανωμένα clubs και συμμετέχουν σε αγώνες (matches) που διοργανώνονται ανάλογα με την εποχή και αν το ψάρεμα επιτρέπεται τη συγκεκριμένη περίοδο.
Η προσαρμογή τώρα του waggler fishing στη θάλασσα από τους Ιταλούς, είναι η τεχνική του εγγλέζικου (χάριν ευκολίας και συντομίας την ονομάσαμε έτσι στη χώρα μας) με τη μορφή που τη γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια και ουδεμία σχέση έχει με το "match fishing" όπως επιμένουν κάποιοι να το εννοούν…
ΥΓ.: Ο όρος "εγγλέζικο" αν και τον θεωρώ λανθασμένο και δυστυχώς φέρω και προσωπική ευθύνη γι' αυτό, καθιερώθηκε στη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια και φυσικά δεν άλλαξε και ούτε πρόκειται ν’ αλλάξει ποτέ. Είναι σαν να λέμε ότι στην Ελλάδα ψαρεύουμε "ελληνικό" ή στη Γαλλία "γαλλικό" και στην Ιαπωνία "ιαπωνικό" και ούτω καθεξής ή ακόμα χειρότερα να μας ρωτήσει κάποιος ‘Άγγλος με τι τεχνική ψαρεύουμε και να του απαντήσουμε English style (πιθανόν να πέσει κάτω και να γελάει για μέρες). Ακούγεται περισσότερο σαν κακόγουστο αστείο ο αυθαίρετος ορισμός μιας πραγματικά τεράστιας τεχνικής όπου έκανε αρχικά την εμφάνισή της στην Αγγλία και εξελίχθηκε μέχρι σήμερα τόσο πολύ, που είναι σχεδόν αδύνατο να την παρακολουθήσει κάποιος σε βάθος όσο κι αν το θελήσει. Ο λόγος είναι ότι καθημερινά γίνονται άπειρες διοργανώσεις, είτε για αγωνιστικούς σκοπούς είτε για προσωπική ψυχαγωγία και οι αρματωσιές, οι τρόποι και οι τεχνικές, ποικίλλουν τόσο πολύ που προκαλούν ζαλάδα κυριολεκτικά.
Παρόλα αυτά, υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Αγγλίας κι αυτή είναι το πεδίο στο οποίο εξασκούμε την παραπάνω τεχνική και δεν είναι άλλο από τη θάλασσα. Στην Αγγλία, θεωρείται μάλλον απίθανο να ψαρέψεις με την τεχνική του waggler fishing στη θάλασσα (μάλλον λόγω διαφορετικής μορφολογίας ακτών), αντίθετα από τη χώρα μας, όπου εκεί βρίσκει τεράστια εφαρμογή και εξέλιξη με χιλιάδες ερασιτέχνες ψαράδες να την εξασκούν με πάθος. Οπότε, όσο αδόκιμος και αν ακούγεται ο όρος "εγγλέζικο" σαν τεχνική αλιείας με φελλό, ήμαστε υποχρεωμένοι να τον ακολουθήσουμε, έχοντας την κρυφή ελπίδα πως αυτό, ίσως στο μέλλον αλλάξει με το σωστό.