Παρελκόμενα, προετοιμασία εξοπλισμού...

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 
This image for Image Layouts addon
Ο Παναγιώτης μ' ένα καλό σαργό στο Λαύριο...
Κείμενο - φωτογραφίες: Γιάννης Γιατράκος

Η βασικότερη προϋπόθεση, για να έχουμε επιτυχίες στο εγγλέζικο ψάρεμα είναι η εμπειρία. Για κάποιον όμως που βρίσκεται στην αρχή, πρέπει να ξεκινήσει σωστά, διαλέγοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό και τα απαραίτητα αξεσουάρ για να πετύχει το σκοπό του. Γι’ αυτούς που αποφάσισαν να ψαρέψουν για πρώτη φορά με την εγγλέζικη τεχνική, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται.

Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γνωρίζει κάποιος πριν αποφασίσει να ξεκινήσει την επαφή του με αυτή την συναρπαστική τεχνική. Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να επιλέξει με προσοχή την περιοχή που θα ψαρέψει, η οποία συνήθως θα είναι κάποιο λιμάνι με ήρεμα νερά ή η εξωτερική του πλευρά η οποία θα έχει χαμηλά βράχια που δεν θα εγκυμονούν κινδύνους. Επίσης, παρατηρώντας τους άλλους ψαράδες, θα καταλάβει ποια σημεία επιλέγουν να ψαρέψουν και ανάλογα θα αποφασίσει που πρέπει να στήσει τον εξοπλισμό του. Καλό είναι στην αρχή, ο εξοπλισμός μας να αποτελείται από λίγα πράγματα, ώστε να μπορούμε να μετακινηθούμε εύκολα και να μην υπάρχει πρόσθετο βάρος που θα μας κουράζει και πιθανόν να μας απογοητεύσει άδικα. Στη συνέχεια, αποκτώντας εμπειρία και κατανοώντας τις ανάγκες μας, θα μπορούμε να επιλέγουμε κάθε φορά τον εξοπλισμό και τα αξεσουάρ που πραγματικά μας χρειάζονται.

This image for Image Layouts addon
Εικόνα 1
Βασικός εξοπλισμός

Η απόκτηση του βασικού εξοπλισμού για το εγγλέζικο ψάρεμα ξεκινάει με την επιλογή του καλαμιού και του μηχανισμού για τα οποία όμως έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα του περιοδικού. Συνοπτικά, ένα ελαφρύ καλάμι τηλεσκοπικό ή τρίσπαστο με μήκος από 3,80 έως 4,50 μέτρα και με action 20 γραμμάρια περίπου, είναι κατάλληλο για την τεχνική μας, ειδικότερα αν το συνδυάσουμε μ’ ένα μηχανισμό μικρού μεγέθους και βάρους, περίπου στα 300 γραμμάρια με μικρο ρυθμίσεις στα φρένα του. Στη συνέχεια, απαραίτητη είναι μία τσάντα με θήκες στην περιφέρεια ή και εσωτερικά (Εικόνα 1-2) για την τοποθέτηση και φύλαξη των δευτερευόντων αξεσουάρ ή εξαρτημάτων, που είναι όχι μόνο πολλά αλλά και μικροσκοπικά. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο κουτί με συρτάρια ή βαλιτσάκι (Εικόνα 3) για να έχουμε τακτοποιημένα τα διάφορα μικροπράγματα που θα χρειαστούμε στο ψάρεμα μας.

This image for Image Layouts addon
Εικόνα 2
This image for Image Layouts addon
Εικόνα 3
This image for Image Layouts addon
Εικόνα 4

Απαραίτητη επίσης στο εγγλέζικο ψάρεμα, είναι και η απόχη (Εικόνα 4), αφού πολλές φορές είναι αδύνατο να βγάλουμε ένα μεγάλο ψάρι χωρίς τη βοήθειά της. Καλό θα είναι να επιλέγουμε κοντάρια με μήκος τουλάχιστον 3 μέτρα ή και περισσότερο και το δίχτυ της απόχης να είναι από νάιλον υλικό με μικρό "μάτι". Αυτό θα μας βοηθήσει επίσης στην περίπτωση που θέλουμε να βγάλουμε ζωντανή γαρίδα, μιας και δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτή. Να θυμάστε μόνο πως όταν φέρνουμε κάποιο ψάρι, την απόχη την βάζουμε στο νερό τελευταία στιγμή για να μην το τρομάξουμε και ποτέ δεν "κυνηγάμε" το ψάρι μ’ αυτή γιατί υπάρχει κίνδυνος να μας κόψει το παράμαλλο μας στην ύστατη προσπάθειά του να ξεφύγει. Στο βασικό εξοπλισμό ανήκουν επίσης και οι σφεντόνες για bigattini (Εικόνα 5), με μαλακά λάστιχα για να μην το σκοτώνουν κατά τη ρίψη και να το διασκορπίζουν κατάλληλα και οι σφεντόνες για μαλάγρα (Εικόνα 6), οι οποίες πρέπει να έχουν στελέχη με μεγάλο άνοιγμα μεταξύ τους, δυνατά λάστιχα και το δίχτυ που συγκρατεί τη μαλάγρα να είναι ανοιχτό για να μην τη "σπάει" κατά τη ρίψη.

This image for Image Layouts addon
Εικόνα 5
This image for Image Layouts addon
Εικόνα 6

Απαραίτητοι επίσης θεωρούνται και οι κουβάδες για την παρασκευή της μαλάγρας (Εικόνα 7), οι οποίοι θα πρέπει να έχουν χωρητικότητα περίπου 20 λίτρων με μεγάλο άνοιγμα για να μπορούμε να δουλεύουμε άνετα, καθώς η μαλάγρα απαιτεί κατά την διαδικασία παρασκευής της "τρίψιμο" στα εσωτερικά τοιχώματα του κουβά ώστε να ανακατευτούν τα υλικά ομοιόμορφα. Βασικό αξεσουάρ που συνοδεύει τον κουβά και είναι απαραίτητο για την μαλάγρα είναι η ειδική σήτα (Εικόνα 8) από την οποία περνάμε την μαλάγρα για να γίνει λεπτή και χωρίς τους ανεπιθύμητους σβώλους που δημιουργούνται κατά το ανακάτεμα της με το νερό. Το πέρασμα της μαλάγρας από τη σήτα, είναι πολύ σημαντικό για τους παρακάτω λόγους:

This image for Image Layouts addon
Εικόνα 7
This image for Image Layouts addon
Εικόνα 8

α) διαλύεται, χωρίς να υπάρχουν χοντρά κομμάτια μέσα σ’ αυτήν και έτσι τα ψάρια δεν βρίσκουν τροφή να φάνε

β) η μαλάγρα αποκτά όγκο και τα υλικά ανακατεύονται ομοιόμορφα και

γ) πλάθεται άνετα σε όποιο μέγεθος θέλουμε και αποκτά συνοχή για να μπορούμε να τη ρίξουμε με τη σφεντόνα.

This image for Image Layouts addon
Εικόνα 9

Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε στις εξορμήσεις μας, να έχουμε πάντα μαζί μας μία σακούλα σκουπιδιών – το σημαντικότερο ίσως αξεσουάρ - για να μαζεύουμε τα σκουπίδια μας από το μέρος που μας φιλοξένησε...

Ι. Γιατράκος

Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβούν τα παραπάνω, είναι ότι όταν τελειώσουμε με την παρασκευή της μαλάγρας, να τη σκεπάσουμε με το καπάκι του κουβά μας ή αν δεν το έχουμε μαζί μας με μια βρεγμένη πετσέτα για να μην αρχίσει να στεγνώνει. Προαιρετικά, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον κουβά μ’ ένα δοχείο από συνθετικό υλικό (Εικόνα 9), που διπλώνει και δεν πιάνει χώρο, ενώ είναι επίσης χρήσιμο και στην περίπτωση που θέλουμε να φτιάξουμε δύο μαλάγρες με διαφορετική γεύση: χρησιμοποιούμε τον κουβά για τη πρώτη και αφού τη φτιάξουμε την τοποθετούμε στο πτυσσόμενο δοχείο ελευθερώνοντας τον κουβά για την δεύτερη μαλάγρα.

This image for Image Layouts addon
Εικόνα 10

Στα βασικά αξεσουάρ της εγγλέζικης τεχνικής, έχουμε επίσης τα αγκίστρια (Εικόνα 10) σε διάφορα μεγέθη (Νο 10 - 26), χρώματα ανάλογα με το δόλωμα που χρησιμοποιούμε και σχήματα ανάλογα με την προτίμησή μας και το γούστο μας. Επίσης συσκευασίες στρογγυλών μαλακών μολυβιών σε ποικιλία μεγεθών και μολυβιών σε σχήμα σταγόνας σε διάφορα βάρη που είναι απαραίτητα για τον ερματισμό της αρματωσιά μας. Σημαντικά επίσης αξεσουάρ είναι οι στριφταροπαραμάνες (Εικόνα 11), οι οποίες χρησιμεύουν για τη σύνδεση του εγγλέζικου φελλού στη μάνα του μηχανισμού, τα στριφτάρια σε μέγεθος από 18 – 22 για τη σύνδεση μάνας - παράμαλλου, αν δεν είμαστε εξοικειωμένοι ακόμα με την κατασκευή σύνδεσης θηλιάς με θηλιά και οι διάφοροι σταθεροί σύνδεσμοι για τους εγγλέζικους φελλούς.

This image for Image Layouts addon
Εικόνα 11
This image for Image Layouts addon
Εικόνα 12
This image for Image Layouts addon
Εικόνα 13

Οι βυθομετρητές (Εικόνα 12), απαραίτητοι για τη σωστή ρύθμιση του βάθους της περιοχής που ψαρεύουμε, πιάνονται στο αγκίστρι μας με ασφαλή τρόπο και αφαιρούνται από αυτό το ίδιο απλά και γρήγορα. Για το ολονύκτιο ψάρεμα ένας φακός κεφαλής (Εικόνα 13) είναι χρήσιμος, αρκεί να είναι ελαφρύς για να μην μας κουράζει κατά τη χρήση και οι μπαταρίες του να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Επίσης ένας δεύτερος φακός με ισχυρή δέσμη, είναι απαραίτητος για ασφάλεια τη νύχτα και είναι επίσης χρήσιμος αν ψάχνουμε γαρίδες σε μόλους και βράχια ή σε οποιαδήποτε περίπτωση χρειαζόμαστε δυνατό φως.

This image for Image Layouts addon
Εικόνα 14
This image for Image Layouts addon
Εικόνα 15

Τέλος, ένα ψαλιδάκι για τις πετονιές, ένα πενσάκι για την προσθαφαίρεση των μολυβιών (Εικόνα 14) και ένας απαγκιστρωτής (Εικόνα 15), απαραίτητος για να μας βοηθήσει να βγάλουμε με ευκολία τα μικροσκοπικά αγκίστρια μέσα από το στόμα των ψαριών που έχουν καταπιεί το δόλωμα, συμπληρώνουν τον βασικό εξοπλισμό του εγγλέζικου. Ο ίδιος απαγκιστρωτής θα μας βοηθήσει να απελευθερώσουμε με προσοχή τα διάφορα μικρόψαρα που θα πιαστούν στο αγκίστρι μας, χρησιμοποιώντας όμως πάντοτε και μια βρεγμένη πετσέτα ώστε να μην προκληθεί σοκ λόγω διαφοράς θερμοκρασίας κατά την επαφή τους με τα χέρια μας.

This image for Image Layouts addon
Εικόνα 16
This image for Image Layouts addon
Εικόνα 17
Παρελκόμενα

Μπορεί να μην θεωρούνται απαραίτητα, σε πολλές όμως περιπτώσεις θα αποδειχθούν χρήσιμα, ενώ μερικά από αυτά μπορεί να τα έχουμε στην κατοχή μας από άλλες τεχνικές. Μερικά από αυτά είναι τα πτυσσόμενα σκαμπό και οι σπαστές καρέκλες (Εικόνα 16), που θα μας ξεκουράσουν σε πολύωρα ψαρέματα. Η θήκη για το στεφάνι της απόχης (Εικόνα 17) θα μας διευκολύνει κατά την μεταφορά, ενώ μέσα σ’ αυτήν μπορούμε επίσης να τοποθετήσουμε τη σήτα για τη μαλάγρα και κάποιο κιούρτο για να διατηρούμε ζωντανά τα ψάρια κατά τη διάρκεια του ψαρέματος.

This image for Image Layouts addon
Εικόνα 18
This image for Image Layouts addon
Εικόνα 19

Προστατευτικά σε διάφορα μεγέθη (Εικόνα 18) για τη μεταφορά των ευαίσθητων τηλεσκοπικών καλαμιών μας, με τα οποία γλιτώνουμε από σίγουρα σπασίματα τα πρώτα συνήθως στελέχη, κουτάκια για την ασφαλή φύλαξη μικροαντικειμένων όπως αγκίστρια, τορπίλες, στριφτάρια κ.ά. (Εικόνα 19), κεραίες και ροδέλες για τους εγγλέζικους φελλούς σε διάφορα χρώματα ανάλογα την ώρα της ημέρας και την απόσταση στην οποία ψαρεύουμε, οι οποίες είναι χρήσιμες γιατί κάνουν πιο ευδιάκριτους τους φελλούς σε μεγάλη απόσταση (Εικόνα 20), συμπληρώνουν την γκάμα των αξεσουάρ.

This image for Image Layouts addon
Εικόνα 20
This image for Image Layouts addon
Εικόνα 21

Οι χρωματιστές ροδέλες, χρησιμεύουν επίσης αν θέλουμε να ζυγίσουμε με ακρίβεια τους εγγλέζικους φελλούς και τοποθετούνται σε όποιο σημείο θέλουμε. Απαραίτητο παρελκόμενο για την ασφαλή μεταφορά και αποθήκευση των εγγλέζικων φελλών είναι οι διάφανες θήκες (Εικόνα 21), οι οποίες ανοίγουν με μία κίνηση και ασφαλίζουν το ίδιο εύκολα στο επιθυμητό μήκος, κατάλληλες για όλα τα μεγέθη των φελλών. Για τα νυχτερινά μας ψαρέματα υπάρχουν στο εμπόριο σε συσκευασίες των 2 ή 3 τεμαχίων χημικά φωτάκια (Εικόνα 22), τα οποία τοποθετούνται στη θέση της κεραίας του εγγλέζικου φελλού και υπάρχουν σε χρώματα κίτρινο – πρασινωπό, κόκκινο και μπλε, με τα δύο τελευταία να είναι πιο διακριτικά τη νύχτα σε νερά με μικρό βάθος.

This image for Image Layouts addon
Εικόνα 22
This image for Image Layouts addon
Εικόνα 23

Ένα επίσης χρήσιμο αξεσουάρ γι’ αυτούς που χρησιμοποιούν ζύμες στα ψαρέματα τους είναι τα διαφόρων μεγεθών ελατήρια (Εικόνα 23) τα οποία συγκρατούν τη ζύμη στο αγκίστρι κατά το πέταγμα του φελλού. Για το τέλος, αφήσαμε την ειδική σήτα για το bigattini (Εικόνα 24) με την οποία καθαρίζουμε το πριονίδι που υπάρχει μέσα στη συσκευασία του. Με αυτόν τον τρόπο, το διατηρούμε πάντα καθαρό, αλλάζοντας το πριονίδι με καινούργιο κάθε φορά που κρίνουμε απαραίτητο, διατηρώντας το έτσι σε άριστη κατάσταση για πολύ καιρό.
Μπορούμε να κάνουμε μια αναφορά και σε μερικά ακόμη παρελκόμενα όπως είναι τα ψυγεία με πάγο για τη διατήρηση δολωμάτων και τροφίμων ταυτόχρονα, τα ισοθερμικά τσαντάκια ψυγεία που υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη ανάλογα με τις αποθηκευτικές ανάγκες, τους μεταλλικούς ή διχτυωτούς κιούρτους για να διατηρούμε τα ψάρια ζωντανά και τις θήκες σε διάφορα μεγέθη για την ασφαλή μεταφορά των καλαμιών.

This image for Image Layouts addon
Εικόνα 24
Με σύνεση

Αν κοιτάξουμε προσεκτικά τον κατάλογο της κάθε εταιρείας, θα βρούμε μερικές εκατοντάδες αξεσουάρ, τα οποία μπορεί σε άλλους να είναι χρήσιμα και σε άλλους όχι. Μόνο η εμπειρία και οι πολλές ψαρευτικές εξορμήσεις μας στη θάλασσα θα μας βοηθήσουν να οργανωθούμε σωστά και να κρίνουμε με σύνεση ποια από αυτά χρειαζόμαστε πραγματικά και ποια είναι περιττά.
Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε στις εξορμήσεις μας, να έχουμε πάντα μαζί μας μία σακούλα σκουπιδιών – το σημαντικότερο ίσως αξεσουάρ - για να μαζεύουμε τα σκουπίδια μας από το μέρος που μας φιλοξένησε, έτσι ώστε να το διατηρήσουμε καθαρό μέχρι την επόμενη φορά που θα το επισκεφθούμε εμείς ή κάποιοι άλλοι.

Το παραπάνω άρθρο, έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό "Ψαρεύω"

Χειροποίητα καλάμια ψαρέματος,

επισκευές & ανακατασκευές

με την υπογραφή Yiannis Giatrakos

Get in Touch

Custom Rods

AΣμολένσκυ 3 Ν. Φάληρο

Πειραιάς, Τ.Κ. 18547

T+30 6955 856376