Κείμενο - φωτογραφίες: Γιάννης Γιατράκος
Οικονομικοί βυθομετρητές για τις τεχνικές του εγγλέζικου και του bolognese... θα χρειαστούμε μερικά λαστιχάκια, ένα κομμάτι νάιλον διαμέτρου από 0,20 mm έως 0,30 mm, ένα ψαλίδι και φυσικά όσα συρόμενα μολύβια θέλουμε να φτιάξουμε σε διάφορα βάρη... ενδεικτικά αναφέρω, πως τα μολυβάκια της φωτογραφίας είναι από 4 γραμ., μέχρι 16 γραμ., το μεγαλύτερο.
Η διαδικασία που θα περιγράψω παρακάτω είναι απλή και ξεκινώντας, περνάμε πρώτα το ένα άκρο του νάιλον από την τρύπα του μολυβιού που θέλουμε να φτιάξουμε και όταν περάσει από την άλλη άκρη, περνάμε ταυτόχρονα μέσα και το λαστιχάκι. Κατόπιν, επιστρέφουμε το νάιλον από την ίδια τρύπα και το φέρνουμε πίσω. Σ' αυτό το σημείο, τραβάμε το διπλό νάιλον και φέρνουμε το λαστιχάκι μέσα στο μολύβι, όπου θα δημιουργηθούν δυο θηλιές εξωτερικά του μολυβιού. Περνάμε το αγκίστρι σε όποια θηλιά θέλουμε από τις δυο και τραβώντας το λαστιχάκι πίσω, εγκλωβίζουμε το αγκίστρι μας στην άκρη του μολυβιού για να κάνουμε βυθομέτρηση. Ο βυθομετρητής μας τώρα, είναι έτοιμος για χρήση. Αν θέλουμε να αποφύγουμε τυχόν μπλεξίματα στο βυθό, κόβουμε την άλλη θηλιά από το λαστιχάκι στο πίσω μέρος του μολυβιού, δημιουργώντας δυο ελεύθερα άκρα, έτσι ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες για κάποιο σκάλωμα στο βυθό από την ίδια τη θηλιά του λάστιχου. Όταν τελειώσουμε τη βυθομέτρηση, τραβάμε ελαφρά το αγκίστρι μας για να ανοίξει η θηλιά για να το ελευθερώσουμε και να συνεχίσουμε το ψάρεμα.