Εγγλέζικο – Τα πρώτα βήματα...

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 
Ένας μικρός σαργός, από τους πρώτους που τσίμπησαν εκείνη την ημέρα...
Κείμενο - φωτογραφίες: Γιάννης Γιατράκος

Πρόσφατα, ένας φίλος μου αποφάσισε να κάνει τα πρώτα του βήματα στο εγγλέζικο. Σε συζήτηση που προηγήθηκε του ψαρέματος, και μάλιστα με την υποστήριξη σκίτσων για τη βαθύτερη ανάλυση της εγγλέζικης τεχνικής και των επιμέρους στοιχείων που τη συνθέτουν, ο φίλος μου, παρά του ότι έδειξε να κατανοεί τα πάντα, εξακολουθούσε να έχει απορίες. διατηρώντας συγχρόνως και κάποιες επιφυλάξεις. Ο φίλος Γιώργος, παρόλο που είναι άριστος γνώστης κάποιων τεχνικών επιφανείας (διατηρεί μάλιστα κατάστημα με είδη αλιείας στο Λαύριο) και συνηθισμένος στη χρήση λεπτών εργαλείων, θεωρούσε το εγγλέζικο μια άπιαστη τεχνική που μόνο πονοκέφαλο δεν του δημιουργούσε.

Οι αποδείξεις, είναι πλέον χειροπιαστές...

Δεν έμενε παρά να διαπιστώσει από κοντά όλα αυτά και να βάλει σε τάξη τις σκέψεις του, αλλά ταυτόχρονα και να ξεπεράσει τους όποιους φόβους είχε. Επιλέξαμε να ψαρέψουμε στην ευρύτερη περιοχή του Σουνίου, θέτοντας  ως βασική παράμετρο και κύριο μέλημά μας τον καιρό. Οι άνεμοι φυσούσαν από βόρειες διευθύνσεις και η έντασή τους δεν ξεπερνούσε τα 5 μποφόρ. Το σημείο που διαλέξαμε ήταν με την πλάτη στον καιρό για να μας διευκολύνει στο μαλάγρωμα και να μην βρεχόμαστε από τα κύματα. Τον εξοπλισμό μας αποτελούσαν δύο καλάμια εγγλέζικου τύπου, τρίσπαστα και μήκους 4,50 μέτρων το καθένα. Είχαμε μηχανισμούς γεμισμένους με πετονιά διαμέτρου 0,16 mm και παράμαλλα διαμέτρου 0,12 mm. Φελλούς χρησιμοποιήσαμε 4+2 και 6+2 gr και ύστερα από την απαραίτητη βυθομέτρηση επιλέξαμε να ψαρέψουμε στο βάθος των 7 μέτρων περίπου. Μετά από τις απαραίτητες οδηγίες για το στήσιμο – ερμάτισμα της αρματωσιάς σειρά είχε η μαλάγρα. Δύο κιλά μαλάγρα με γεύση τυρί, εμπλουτισμένη με αμινοξέα σκόρδου ήταν αρκετή για τις ώρες που είχαμε στη διάθεσή μας για να ψαρέψουμε. Ο χρόνος που απαιτήθηκε για την παρασκευή της δεν διήρκεσε περισσότερο από 10 λεπτά, με το Γιώργο να ρωτάει διαρκώς για τα πάντα. Αφήσαμε τη μαλάγρα να "ξεκουραστεί" μέχρις ότου ολοκληρώσουμε το στήσιμο - ερμάτισμα των καλαμιών.

Με το εγγλέζικο, δε βγαίνουν μόνο μικρά ψάρια...

Η αρματωσιά μας αποτελούνταν από παράμαλλο μήκους 2 μέτρων, μολυβάκια απλωμένα σε μήκος 2 μέτρων πάνω στη μάνα, φελλό και το απαραίτητο στόπερ για το προκαθορισμένο βάθος. Λίγες μπάλες μαλάγρας σε επιλεγμένα σημεία ακολουθούμενες από μερικές δόσεις bigattini ήταν αρκετά για να μας χαρίσουν τις πρώτες συγκινήσεις. Μικρά σαργουδάκια απελευθερώνονταν με προσοχή και επιστρέφονταν στο φυσικό τους περιβάλλον. Οι απορίες του φίλου μου άρχισαν σιγά σιγά να λύνονται και στην πορεία να… προστίθενται καινούργιες. Κάποια μπερδέματα στην αρματωσιά του δεν στάθηκαν ικανά να τον απογοητεύσουν, αντίθετα μερικές φορές προτίμησε να τα φτιάξει όλα από την αρχή με αρκετή προσοχή και υπομονή.
Στη συνέχεια του ψαρέματος το σκηνικό μεταβλήθηκε, με τους σαργούς να αλλάζουν αισθητά σε μέγεθος και βάρος. Τα φρένα των μηχανισμών ηχούσαν γλυκά στ’ αυτιά μας και τα παράμαλλα, οριακά για το φίλο μου, έφταναν πολλές φορές στις μέγιστες τιμές της αντοχής τους. Το μικρό σκουληκάκι, που στην αρχή κανείς δεν πιστεύει και πολλές φορές κάποιοι μιλούν υποτιμητικά γι’ αυτό, κέρδισε άλλον ένα οπαδό, αποδεικνύοντας  την αξία του. Το τέλος του ψαρέματος μετά από αρκετές συγκινήσεις μας βρήκε παγωμένους και κουρασμένους να αναλύουμε τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκειά του, με το Γιώργο να κάνει σχέδια για την επόμενη μέρα, μη μπορώντας ακόμη να πιστέψει τα όσα έζησε πριν από λίγες ώρες.
Σήμερα, ένας ακόμη "Άγγλος ασθενής" με βαριά συμπτώματα της ασθένειας του εγγλέζικου, ζει τις δικές του μοναδικές στιγμές περιμένοντας με αγωνία να νιώσει τη χαρά και τον ενθουσιασμό στο επόμενο ψάρεμα.

Ο απολογισμός της ψαριάς μας...

Μια τεχνική ιδιαίτερη
Εκτός από όλους αυτούς που με οποιονδήποτε τρόπο αμφισβητούν κατά καιρούς το εγγλέζικο ψάρεμα σαν τεχνική επιφανείας, υπάρχουν και πάρα πολλοί που γεμάτοι απορίες ρωτούν συνέχεια, σε κάθε ευκαιρία, για την αγαπημένη τους τεχνική και προσπαθούν μέσα από την επαφή τους αυτή, να βελτιωθούν νιώθοντας τις συγκινήσεις που τους προσφέρονται.

Το ψάρεμα με την εγγλέζικη τεχνική έχει αρχίσει να έχει φανατικούς οπαδούς στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα είναι πολλοί αυτοί που έχουν πείσει τον εαυτό τους ότι πρόκειται για μία τεχνική που είτε δεν αποδίδει είτε όταν αποδίδει, τα θηράματα είναι μικρά και άνευ ουσιαστικής σημασίας. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση και θα εξηγήσω παρακάτω τι εννοώ με αυτό.
Πράγματι τα λεπτά εργαλεία, όπως αγκίστρια και πετονιές, στα μεγέθη που χρησιμοποιούνται και σε συνδυασμό με τα μικροσκοπικά δολώματα, με την πρώτη ματιά παραπέμπουν σε μικρά θηράματα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η παραμικρή συγκίνηση για την ενασχόληση με την τεχνική αυτή. Ποιος από όλους όσοι πρωτοξεκίνησαν το εγγλέζικο ψάρεμα θα μπορούσε να φανταστεί ότι είναι δυνατόν με τις "κλωστές" (όπως χαρακτηριστικά λέει για τις πετονιές αυτές κάποιος φίλος μου) να παλέψεις ένα σαργό του κιλού και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να τον φέρεις κουρασμένο και σχεδόν ακίνητο μέσα στην απόχη; Κανείς, χωρίς φυσικά να εξαιρώ τον εαυτό μου.

Σήμερα, ένας ακόμη "Άγγλος ασθενής" με βαριά συμπτώματα της ασθένειας του εγγλέζικου, ζει τις δικές του μοναδικές στιγμές περιμένοντας με αγωνία να νιώσει τη χαρά και τον ενθουσιασμό στο επόμενο ψάρεμα…

Ι. Γιατράκος

Εάν κατανοήσουμε τις βασικές αρχές λειτουργίας της παραπάνω τεχνικής, θα δούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα τις επιτυχίες να έρχονται φυσιολογικά σε κάθε μας εξόρμηση.
Ουσιαστικό ρόλο στο εγγλέζικο ψάρεμα παίζει η μαλάγρα και ο τρόπος παρασκευής της. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη "λάσπη" που έφτιαχνα όταν πρώτο ασχολήθηκα  με το εγγλέζικο και προσπαθούσα με αυτή να μαλαγρώσω, περιμένοντας μάταια να τσιμπήσουν κάποια ψάρια και να αποδείξω στον εαυτό μου καταρχήν ότι δεν χάνω το χρόνο μου άσκοπα, ενώ θα μπορούσα να κάνω κάποια άλλη, πιο γνωστή και σίγουρη τεχνική. Το αποτέλεσμα ήταν αφενός να ντρέπομαι για το νέφος που δημιουργούσα στη θάλασσα, μη μπορώντας να συνεχίσω να ψαρεύω εκεί και αφετέρου να πεισμώνω ακόμα περισσότερο προσπαθώντας να βρω τι κάνω λάθος.

Τα μικρά ψάρια που θα έρθουν πρώτα στην περιοχή που ψαρεύουμε, λόγω μαλαγρώματος, καλό θα είναι να τα ρίχνουμε πίσω στη θάλασσα. Εξάλλου δεν είναι αυτά ο σκοπός μας, αλλά τα μεγαλύτερα που βρίσκονται κοντά και στην αρχή είναι αρκετά επιφυλακτικά. Η αξία του εγγλέζικου ως τεχνική, αναδεικνύεται όταν κάποιο μεγάλο ψάρι πιαστεί στο αγκίστρι μας και ο εξοπλισμός μας λειτουργήσει άψογα στο σύνολό του. Το γλυκό βούλιαγμα του φελλού, το κάρφωμα του ψαριού, ο ήχος των φρένων του μηχανισμού, η παραβολή του καλαμιού μας και τέλος το να καταφέρουμε να το τοποθετήσουμε μόνοι μας στην απόχη, δίνουν μία ολοκληρωμένη εικόνα του εγγλέζικου από όλες τις απόψεις.
Γνωρίζοντας τους κατάλληλους ανθρώπους και αφιερώνοντας εκατοντάδες ώρες στην αγαπημένη μου τεχνική, πότε διαβάζοντας και πότε ψαρεύοντας ή συζητώντας μαζί τους, έμαθα να "διαβάζω" τις διάφορες παραμέτρους και να αξιολογώ τις μέρες που ήταν κατάλληλες γι’ αυτή. Τα υπόλοιπα ήταν απλά θέμα χρόνου. Το ίδιο θα συμβεί στο φίλο Γιώργο αλλά και στον καθένα από εσάς.

Ακόμα ένας σαργός...

Μικρά αλλά χρήσιμα
Ο εξοπλισμός μας θα πρέπει να βρίσκεται σε αρμονία στο σύνολό του και να μην υπάρχουν κομμάτια του φθαρμένα ή κακοσυντηρημένα. Τα παράμαλλά μας ταλαιπωρούνται από την επαφή τους με τα δόντια των ψαριών και απαιτείται η συχνή αλλαγή τους. Κάποιοι φελλοί που δεν ζυγίζονται σωστά ή παίρνουν νερό κατά τη διάρκεια του ψαρέματος, επιβάλλεται να αντικατασταθούν. Αγκίστρια χρησιμοποιημένα, χωρίς καλό αρπάδι δεν έχουν θέση στον εξοπλισμό μας. Ένα φθαρμένο λάστιχο σφεντόνας είναι αρκετό για να μας καταστρέψει την έκβαση του ψαρέματός μας και να το τελειώσει αρκετά νωρίτερα από ότι υπολογίζαμε. Ή ακόμη χειρότερα, να μην ξεκινήσει ποτέ.

Στα μέγιστης σημασίας παρελκόμενα του εγγλέζικου δεν πρέπει φυσικά να ξεχνάμε την απόχη, η οποία πάντα βρίσκεται ανοιχτή δίπλα μας και ποτέ κάπου στο αυτοκίνητο. Την κρίσιμη στιγμή που θα τη χρειαστούμε θα είναι αργά για να την... ψάχνουμε!

Το παραπάνω άρθρο, έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό "Thalassa"

Χειροποίητα καλάμια ψαρέματος,

επισκευές & ανακατασκευές

με την υπογραφή Yiannis Giatrakos

Get in Touch

Custom Rods

AΣμολένσκυ 3 Ν. Φάληρο

Πειραιάς, Τ.Κ. 18547

T+30 6955 856376